srijeda, 15. veljače 2012.

Plan i program evakuacije i spašavanja

Plan i program evakuacije i spašavanja propisan je Pravilnikom o zaštiti od požara te je kao takav preduvjet za planiranje i provođenje evakuacije i spašavanja u Vašem objektu. Iznenadni događaji, koji mogu ugrozitiživot i/ili zdravlje zaposlenika i drugih osoba na lokaciji i zbog kojih se mora organizirati brza i učinkovita evakuacija, mogu nastati od unutarnjih izvora opasnosti (požar, eksplozija, panika) i vanjskih izvora opasnosti (udar groma, potres, olujni vjetrovi, opasno zračenje, nuklearna opasnost ili biološka opasnost).



Iznimno je važno isplanirati evakuaciju i spašavanje, postaviti obavezne oznake i panik rasvjetu te osposobiti zaposlenike te se tako pripremiti na nenadani i neželjeni događaj. Vlasnik objekta i/ili poslodavac su odgovorni za život i zdravlje ljudi koji borave ili se kreću prostorom koji je pod njihovim nadzorom.




Potrebno je dakle izraditi elaborat iz kojeg potom proistječe što, tko, gdje i kada mora učiniti u slučaju potrebe za evakuacijom i spašavanjem. Elaborat sadrži grafički prikaz evakuacije na kojem se jasno vide evakuacijski putevi i izlazi te oznake za hidrante, vatrogasne aparate... Elaborat također sadrži pismene upute i pravila kojih se moraju pridržavati odgovorne osobe. Isti proispituje i svrhovitost panik rasvjete kao i evakuacijskih oznaka te korespondira sa drugim elementima zaštite na radu vezanim uz prostor. Pravodobnom odlukom uložite u svoju sigurnost. Prevencija je daleko manji problem od sanacije nakonšto je šteta nepovratno djelovala. Izvor: http://www.vestatest.com.hr/ .

Nema komentara:

Objavi komentar